Volg ons

ook op:

 

Lees hier de

laatste Snikke

 

 

H.T.M.G. Odoornerveen

Over de Historische Trekker- en MotorenGroep Odoornerveen heeft Henk Nienhuis in ‘De Snikke’ van juni 2011 een artikel geschreven.

 25 JAAR OUDE TREKKERCLUB ODOORNERVEEN


Op 7 juni 1986 organiseerde culturele vereniging MIK een activiteit: Creatief heden en antiek verleden. Dit gebeuren vond plaats in ons toen nog bestaande café Gommers. Binnen lagen de hoog artistieke creaties van een aantal Odoornerveners: borduurwerk, schilderijen, ijzeren beeldhouwwerk, poppen etc. Buiten een 16-tal oude trekkers uit Odoornerveen en Schoonoord. Die trekkers hadden het werk op de boerderij er al lang op zitten. Ze vertrokken die middag met een poging de bruggen rond te komen. De meesten hebben dat ook gehaald, een paar aan een touw. Het was zo'n daverend succes, de ramen rammelden in het café, dat een jaar later de trekkershow opnieuw werd georganiseerd. De familie Roelof Themme was de stimulator achter dit gebeuren. Burgemeester van Zorge van de gemeente Odoorn kwam zelfs uit het gemeentehuis om persoonlijk de rondrit met oude trekkers van start te laten gaan in Odoornerveen. Nog datzelfde jaar kwamen de eerste gesprekken op gang met het bestuur van het museum Ellert en Brammert te Schoonoord.

Museum

In oktober 1987 stond de oude trekker club Odoornerveen voor het eerst met historische trekkers, motoren en landbouwwerktuigen op het middenterrein van Ellert en Brammert. Meteen zwart van het volk! We deden ook al wat meer boeren- activiteiten. Hooivork gooien, garven smieten over een hoogspring touw, kuip steken (vol water) met een Lanz Bulldog en trekker wipwappen. Ook reed er een antieke zwarte kinderwagen rond met als opschrift 1 PK – loopt op melk. In de kinderwagen een luid krijsend pasgeboren kind van de familie Woldring. Gert Jan Woldring was toen 1 jaar en al razend enthousiast. Nu, 25 jaar, later zit hij in de organisatie. Verder hebben we Plietsie Harm die de regels handhaaft wat betreft veilig rondrijden, snelheid, gevaarlijke uitsteeksels aan de trekker en meerijdende passagiers, vooral kinderen. Een grote sleutelbos aan het stuur en let wel: één ervan past op de gevangenis van het museum! Wat later kwam er touwtrekken bij, werd een kop van Jut gemaakt, kwam er een smidsvuur en lintzaag om houten trekkertjes mee te zagen en een dorsmachine. Ook werden er schapen geschoren en rondritten gemaakt. Een rubberen brandstoffenzak uit het leger dient als spring-kussen  voor de kinderen. Er liggen nu aanvragen voor zo'n 150 trekkers. Alie Dijkstra-Themme houdt alles bij in een nauwkeurige en nette administratie. Harm Dijkstra begint maanden van te voren al rond te bellen. Elk jaar in het voorjaar is er nog een gezellige avond in de Herberg met foto's, boeken, films en dia's van de laatste spektakels. Ieder jaar krijgen de deelnemers een aandenken van het museum. Vaak zijn we goed voor zo'n 1.500 bezoekers in 2 dagen.

Van Start

Op woensdagavond werd er bij Pa Themme een begin gemaakt met het transport naar het museum. Het beste was eigenlijk de Noordzijde maar een paar avonden af te sluiten vanwege het gevaarlijke opladen en transporteren van de historische werktuigen, houten umsmieters, schotelstrooiers, zelfbinders, afleggers, smidsvuur, gietijzeren aangedreven smeedhamer, vorken, zeisen, heuharken, zwadmaaiers, maaimachines, ijzeren ploegen etc. etc. Zo'n 7 korren vol landbouw antiek kwamen er uit schuren en afdakjes, slaapkamers en zolders  van Pa en Ma Themme op Noordzijde 10. Als alles opgeladen was keek ik nog wel eens rond en dacht, wat is hier nu eigenlijk weg. Zo'n voorraad aan antiek historisch landbouw materiaal had Pa Themme! Ook zonder de mooie aanplakbiljetten was het alle Odoornerveners wel duidelijk: de trekkerclub is het weekend weer op het museum. Op vrijdag wordt het middenterrein ingericht en afgezet met linten. Vrijdagavond worden de eerste trekkers al gebracht. Zaterdag om tien uur moet iedereen binnen zijn.

Organisatie

De organisatie is hoofdzakelijk in handen van de familie Themme. Jan Woldring, Jan Themme en Harm Dijkstra zijn van het eerste uur, later aangevuld met de jongere generatie. Allen tijdens de museum dagen te herkennen aan een zwarte overal. Alie Dijkstra-Themme heeft de administratie onder haar hoede en Ina Woldring-Themme is perschef. Zonder deze twee dames heeft niemand een schijn van kans. De plekken voor trekkers en werktuigen worden aangewezen, sommigen hebben een partytent bij zich en tuinmeubilair. De deelnemers komen op verzoek en met goedkeuring inmiddels uit heel Nederland. De nadruk ligt echter op Odoornerveen en omgeving. Er is één organisatorische vergadering per jaar, er is geen budget, brandkast of beleggingsfonds. Wel wordt er nog uitgekeken naar een gietijzeren geldpers. Zaterdag 10 uur start van het spektakel. Op zondag van 10 tot 11 is er een stilte moment met koffie, koek en bezinning. Pas om 11 uur mogen de trekkers, motoren en machines aan de loop gebracht worden. Vóór 5 uur mag geen trekker het museum terrein verlaten.

Randgebeuren en incidenten

Toen we voor de eerste keer naar het museum gingen, misten we onze caféhouder Rik Gommers. Harm Dijkstra en Henk Nienhuis in de Landrover terug. Toen we het café naderden wolkte er een zwarte rook uit het schuurtje. Brand! We grepen twee emmers water uit het kanaal. Toen we de deur open trokken bleek dat Rik Gommers z'n Porsche trekker wat moeilijk aan het starten was.

Eerst werd er met een Saxonia (een Russische werktuigen drager met voorlader) opgeladen. Dat ging goed maar ouderwets en duurde te lang. Jan Themme kwam met een 10 tons heftruck aan zetten die prompt door Pa Themme's nieuwe asfalt zakte. Als alles opgeladen was en wij allemaal op het museum waren, veegde Ma Themme de deel aan want dan was er een beetje ruimte.

Henk Nienhuis was bij een zuidwester stormvloed op vakantie in Egmond aan Zee. Hij zag een 150 meter lange polsdik scheepstouw aanspoelen. Na een hele nacht graven en strandjutten zag hij kans met een bevriende visboer dat touw naar Odoornerveen te krijgen. We konden touwtrekken. Het record lag bij 120 mannen of 200 vrouwen. Toen kwam Otto Schultz met een 50 PK Lanz Bulldog op dubbellucht aanzetten, ramde nog even een hekkepaal uit de grond, gooide het vliegwiel op toeren en trok 150 man op een bult.

Jaap Vermue, collega van Jan Themme in de smederij van Odoornerveen, liet zijn familie een keer overkomen uit Zeeland. “Jaap, wat heb je daar toch onder dat kleed zitten”, vroegen we. “Dat is m'n moeder”, zei Jaap én inderdaad!

Ondanks onze uiterste voorzichtigheid donderde ons een keer de mooiste maaimachine van Pa Themme uit de voorlader. De chaos was groot. Het houten zwadbord brak in drie stukken, 1500 houtwormen kwamen om en er verboog wat ijzer. Er brak grote paniek uit, wie vertelt het Pa Themme! Het beste ogenblik leek ons het stiltemoment op zondagmorgen met als schadevergoeding een fles Berenburg. De volgorde werd zorgvuldig gekozen eerst de fles drank en dan onze knullige verklaring.

Schaap scheren was een tafereel apart. Dat gebeurde door Luut Huisman. Het vangen kon het daglicht ook niet goed velen. Vooral het vangen van ram Karel was een karwei. Ram Karel leeft niet meer.

Er waren oude tractors nodig voor de Zuidenveldoptocht in Dalen. Iedereen stond er netjes op, behalve Jan Woldring. Z'n broek zat vol verlopen olie en brandgaten in z'n trui. De vrouwen van de feestcommissie gingen naar huis en kwamen met een driedelig pak terug. Jan werd ter plekke achter z'n Lanz Bulldog omgekleed.

Uitnodigingen

Vanwege onze groeiende bekendheid werden we bij een wielerronde in Schoonoord uitgenodigd om de pauze op te vullen. We namen dat aan omdat de Commissaris van de Koningin kwam om het startschot te geven. Zover kwam de man echter niet. Op het moment dat hij het pistool in de lucht stak gooide Harm Dijkstra z'n Ursus gloeikop aan. Er volgde een knal en het peloton vertrok, de commissaris ontgoocheld achterlatend. In de pauze reden we met onze antieke trekkers rond op het straten parcours van Schoonoord. Na de pauze vlogen de wielrenners met bosjes tegelijk door een rozenperk van het badhuis in Schoonoord. We hadden daar in de bocht wat olie verloren. Ze hebben ons nooit meer gevraagd.

Op de dag van Oude Ambachten in Exloo werden we, met een zorgvuldig gescreende delegatie, uitgenodigd met onze oude trekkers om op het prachtige gazon van het gemeentehuis te gaan staan. Met open mond stond het publiek zich te vergapen aan ons historisch materiaal. Ze vroegen of die oude trekkers ook nog wat konden doen. We besloten te gaan touwtrekken, mensen zat immers. 100 mensen aan ons scheepstouw met één van onze trekkers ervoor. Moest kunnen toch, we hadden tenslotte in het verleden een uitstekende relatie opgebouwd met de burgemeester. Onze trekkers groeven zich tot aan de assen in het gazon. De gemeentesecretaris stormde uit het gemeentehuis en gelastte ons onmiddellijk naar een andere locatie te verhuizen. We kwamen naast de Rabobank terecht. We bedachten nog of we in staat waren de kluis te verslepen. Maar misschien kwam daar toch wat gedonder van.

25e keer museum

Het is prachtig op het museum. Goede organisatie en een gemoedelijke sfeer, gezellig en altijd veel publiek op een unieke locatie. Het heeft ook landelijke bekendheid opgebouwd tot en met het grensgebied van Duitsland. Het concept om er zonder budget en met veel inzet iets moois van  te maken, is geslaagd. Er zijn ook alweer opvolgers in de organisatie.

Het museum gaat de deelnemers deze keer iets extra's aanbieden. We zijn zeer benieuwd en hebben altijd honger! We kregen elk jaar  al een aandenken en waarderen de gastvrijheid die we op het museum krijgen zeer. Deze 25e keer, bij toeval door Pinksteren op drie dagen. De 11e, 12e en 13e  Juni zijn we weer te bewonderen op het museum Ellert en Brammert te Schoonoord.

Jan Themme, Ina Woldring, Alie en Harm Dijkstra en Henk Nienhuis, als interviewer en deelnemer van het eerste uur.

Voor contactgegevens zie de pagina Verenigingen.

 


Nevenpagina’s:

 - culturele ver. MIK
 - St. Ver.gebouw O’veen
 - Plaatselijk Belang
 - IJsvereniging Odoornerveen
 - Odoorner LuchtvaartClub

top