Volg ons

ook op:

 

Lees hier de

laatste Snikke

 

 


Tweede Wereldoorlog

 

Op deze pagina willen we foto’s, verhalen en uitleg plaatsen van Odoornerveen/Odoornerveners in of rond de Tweede Wereldoorlog. De pagina is aangemaakt op 10 april 2020, de dag dat het 75 jaar geleden was dat Odoornerveen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Heeft u items voor deze pagina, mail dat dan naar uutveen@hetnet.nl.
Ook info over de Eerste Wereldoorlog is natuurlijk welkom. Wellicht kan daar ook een pagina voor gemaakt worden.

 

 

Fotodatum: 29 augustus 1939

 

Nederlandse soldaten van het tweede peloton, tweede compagnie, eerste bataljon, 36e Regiment Infanterie zijn aan het werk met de aanleg van loopgraven bij een kazemat tijdens de algemene mobilisatie bij het Oranjekanaal in Odoornerveen, in de bocht naar Kibbelveen.

Het gaat om een kazemat type S, wat stond voor Stekelvarken of Spinnenkop. Deze bijnamen sloegen op de vele haken voor camouflagenetten die uit het beton omhoog staken. In Drenthe waren er meer van dit soort verdedigingswerken aangelegd. De provincie had niet de prioriteit van de landelijke legerleiding. De soldaten die er gelegerd waren, hadden te weinig en te verouderd materieel om serieus weerstand aan de Duitsers te kunnen bieden. Het was dan ook hun opdracht om, in geval van een aanval, de opmars van de Duitsers zoveel mogelijk te vertragen, zodat de stellingen verder westwaarts in Nederland in gereedheid konden worden gebracht. Ondanks dat er plaatselijk hevig verzet werd geboden, liepen de Duitsers Drenthe op 10 mei 1940 binnen één dag onder de voet.

 

Bron: in100fotos.nl

 

 

 

Fotodatum: 29 augustus 1939

 

De bruggen werden gesteld. Dat wil zeggen dat zij van springstofladingen werden voorzien om bij een Duitse inval tot ontploffing te brengen. Hetgeen op 10 mei 1940 niet in alle gevallen is gebeurd. Hier bevestigen Nederlandse soldaten van het tweede peloton, tweede compagnie, eerste bataljon, 36e Regiment Infanterie slagsnoeren aan de springladingen onder Boerma’s brug over het Oranjekanaal bij Odoornerveen.

Links de brugwachterswoning, Noordzijde 2.

 

 

 

 

 

Bron: in100fotos.nl

 

 Fotodatum: 1939

 

 4 soldaten houden de wacht bij de De Lange’s Brug

 Rechts nog een stukje van de boerderij van Schippers.

 

Fotodatum: waarschijnlijk 1939

 

Poseren met een Nederlandse soldaat.

 

Fotodatum 3 juli 1939

 

Tiny en Roelie Kruizinga op de noodbrug nabij de

De Lange’s Brug. Rechts vermoedelijk de woning van Zwiers (nu Zuidzijde 39).